Qendra Alpe

PROJEKTE

Janar 2011 e në vazhdim

Eksplorimi i plotë i krahinës së Nikaj-Mërturit, evidentimi i monumenteve natyrore dhe fokusimi e perjetesimi në film e fotografi. Deri tani arkivi i Q. Alpe, ka mbi 20 mije fotografi e dhjetra ore video filmime. (Qendra Alpe – Komuna Lekbibaj – CCA)

Shtator 2011

“Studimi i Nikaj-Merturit”. Qendra Alpe në bashkpunim me Komunën Lekbibaj dhe Komunën e Torinos e cila ka derguar një grup ekspertësh në fushën e mjedisit dhe turizmit nga  Italia Veriore, kanë përfunduar projektin për studimin dhe vlerësimin  e mjedisit, turizmit dhe  trashgimisë kulturore në funksion të zhvillimit të turizmit në Zonën e Nikaj-Mërturit. (Qendra Alpe – Komuna Lekbibaj – Komuna e Torinos – Bujtina Martin Prebibaj)

Shkurt 2012

“O sot o kurrë për Nikaj-Mërturi” me rastin e bllokimit të Zonës së Nikaj-Mërturit nga bora e madhe e vitit 2012, kanë mbledhur dhe derguar nëpërmjet liqenit të Komanit, mbi 6 mijë ton ndihma ushqimore dhe mjeksore. (Qendra Alpe – Karitasi Shqiptar)

Qershor 2012

Eksplorimi i Shpellës së Rajës. Qendra Alpe në bashkpunim me Shoqatën “Boegan” me ndihmën e profesorit të gjeologjisë në Universitetin e Triestes, Prof. Franco Cucchi dhe Louis Torelli, President i Shoqates se speleologve më të vjeter të botës “BOEGAN”, kanë eksploruar Shpellën e Shkembit të Rajës, mbi 1 milion vjet e vjetër, dhe e një rendësie të veçantë studimore dhe turistike… Percaktuar nga Pr. Cucchi si: “NJE LABORATOR I MADH DHE SHUME I RALLE NATYROR” (Qendra Alpe – EUSEB – Universiteti i Triestes)

Qershor 2012

Eksplorimi i Shpelles së Fratit. Ekipi i speleologeve të Qendrës Alpe, në afërsi të fshatit Palç eksploron Shpellën e Fratit me gjatesi 100 m. Shpellë me shumë histori dhe legjenda rreth saj. (Qendra Alpe – Bujtina Afrim Gjergji)

Tetor 2012

“Femijët e Alpeve e duan Librin e duan jetën”  Me rastin e 100 vjetorit te Shpalljes se Pavaresisë së Shqipërisë Qendra Alpe, ne bashkpunim me poetin dhe shkrimtarin nikajmerturas Fran Ukcama si dhe Qendrën Rinore “At Lorenc Mazreku në Pejë, kanë dhuruar mbi 300 libra nga krijimet e poetit, për nxënësit e shkollës Lekbibaj, biblotekën e saj, nxënësve dhe biblotekave të shkollave te tjera të kësaj krahine si dhe mbi 200 libra femijëve tëQendrës Rinore “At Lorenc Mazreku në Pejë.

Qershor 2013

Eksplorimi i Shpellës së“Alisë”. Qendra Alpe me grupin e saj të speleologeve kane zbuluar dhe eksploruar shpellën e Alisë 1680 m mbi nivelin e detit, mbi vendin e quajtur Qafa e Pipit. Ky projekt u mundesua me mbeshtetje të Komunës Lekbibaj. (Qendra Alpe – Boegan)

Gusht 2013

Eksplorimi i Shpellës“Muldea”. Qendra Alpe ne bashkpunim me Shoqatën “Boegan” kanë eksploruar shpellën “Muldea”,200 m mbi vendin e quajtur “Te kalldrëmat”, rrugës së Qafës së Kolçit për në Qeresh-Mulaj. (Qendra Alpe – Boegan)

Shtator 2013

Eksplorimi i Shpelles së Kakverrit. Qendra Alpe ne bashkpunim  me Komunën Lekbibaj ka eksploruar shpellën e Kakverrit, e vetmja në llojin e saj në te gjithe Europën dhe me një rendësi shumë të madhe për zhvillimin e turizmit në këtë zonë. (Qendra Alpe – Boegan – Komuna Lekbibaj)

Gushtt-Tetor 2014

Rritja e njohurive teknike të fermerëve në zonën e Lekbibajve në lidhje me prodhimin bujqësor dhe venien në sherbim të agro-turizmit të qendrueshëm. (Qendra Alpe – MADA)

Janar-Korrik 2015

“Nikaj-Merturi nderon e përkujton”. Në bashkpunim me Komunën Lekbibaj, me nje aktivitet festiv ne Qender te Komunes Lekbibaj, u finalizua ky projekt i cili pati si qellim, identifikimin e figurave me te rendesishme te historise se kesaj krahine, mbledhjen e materialeve ekzistuese per ta dhe nderimin e tyre me titullin “Nderi i Nikaj-Merturit” (Qendra Alpe – Komuna Lekbibaj – Shoqata Nikaj Mertur)

Shtator 2015

Eksplorimi i Shpellës së Boshit. Qendra Alpe ne bashkpunim me speleologet e “Boegan”, kanë bërë të mundur eksplorimin e 500 m të para të shpellës së Boshit, e cila ndodhet në Malin e Boshit,  Curraj Epër. (Qendra Alpe – Boegan)

2013-2014-2015

Identifikimi dhe përcaktimi i bujtinave të  para në Nikaj-     Mërturi. Percaktimi i shtigjeve turistike, studimi i tyre dhe i atraksioneve turistike, marrja me GPS, fotografi dhe markimi i tyre. (GIZ)

2010-2018

Ushqimi tradicional në Alpet Shqiptare. Mbledhja dhe perpunimi i recetave           tradicionale te gatimit ne Alpet Shqiptare. ( Qendra Alpe – GIZ Albania – Gopa)

Gusht-Tetor 2014

Rritja e njohurive teknike të fermerëve në zonën e Lekbibajve në lidhje me prodhimin bujqësor dhe venien në sherbim të agro-turizmit të qendrueshëm. Bashkfinancim Qendra Alpe&MADA.

Janar-Korrik 2015

“Nikaj-Merturi nderon e përkujton”. Në bashkpunim me Komunën Lekbibaj, me nje aktivitet festiv ne Qender te Komunes Lekbibaj, u finalizua ky projekt i cili pati si qellim, identifikimin e figurave me te rendesishme te historise se kesaj krahine, mbledhjen e materialeve ekzistuese per ta dhe nderimin e tyre me titullin “Nderi i Nikaj-Merturit” Qendra Alpe – Komuna Lekbibaj – Shaqata Nikaj-Mertur”

Shtator 2015-2017

Eksplorimi i Shpellës së Boshit. Qendra Alpe ne bashkpunim me speleologet e “Boegan”, kanë bërë të mundur eksplorimin e 1500 m të para të shpellës së Boshit, e cila ndodhet në Malin e Boshit, Curraj Epër. Shpella është madhështore, ka në brendësi të saj liqen nëntoksorë në të cilët mendohet se mund të jetë edhe “peshku njeri”. Qendra Alpe – Shoqata Boegan

Tetor 2015

Eksplorimi i “Shpellës Kokonës” . Shpella e Kokones ndodhet ne Brise, ne drejtim te Sterziqes. (Qendra Alpe – Giz Albania)

Prill 2016

Projekti: Eksplorimi i “Shpellës së Kolë Gegës me bashkpunimin e speleologeve të Shoqatës Boegan të Triestes

Qershor-Korrik 2017

Shpallja e Krahinës së Nikaj-Merturit “Nderi i Kombit” (dokumentacioni, lobimi, prezantimi, organizmi i aktivitetit nga Ndoc Mulaj. (Qendra Alpe – Bashkia Tropojë)

Tetor 2017

Eksplorimi i Shpellës së Lek Dukagjnit, Guri i Lekës Shosh, Shkoder. (Qendra Alpe – Shoqata Boegan e Triestes – Blini Park)

Maj-Qershor 2017

Organizimi i manifestimeve me rastin e 100 vjetorit të Shkollës së Gjonpepajve, shkolla e parë shqipe në Malësinë e Gjakovës dhe hapja e sezonit turistik. (Qendra Alpe – Giz Albania – Bashkia Tropoje).

Qershor 2017

Organizimi i panairit të librit me autor nikajmerturas (Qendra Alpe)

Mars-Nentor 2017

Trajnimi i përfaqësuesve të bujtinave në Alpe për gatimet me mastershef Sokol Prenga (Qendra Alpe – GIZ Albania)

Shkurt 2017-Mars 2018

Identifikimi, vlersimi dhe studimi i 9 shtigjeve turistike të Alpeve Shqiptare “Rrethi geshtenjave Rec”; Razëm-Fushzezë-Boge”; “Lepushë-Nikç”; “Nikç-Theth”’ “Theth-Ujvara-Syri i kaltër”; “Theth-Valbonë”; Shpella e Bajram Currit-Liqeni i Gjemës-Kukaj”; ”Qafa e Kolçit-Kuç-Curraj Epër”; “Curraj Epër-Vranë-Lekbibaj” (Qendra Alpe – PPNEA – GIZ Albania)

Qershor 2015-2016-2017-2018

Organizimi i përvitshëm i  Festës në Nikaj-Mërturi për hapjen e sezonit turistik (Qendra Alpe – Bashkia Tropojë – GIZ Albania – Qarku i Kukësit)

Korrik 2018

rganizimi i panairit me produkte nga prodhues të Alpeve Shqiptare në Theth “ZA FEST 2018” (Qendra Alpe-GIZ Albania-VIS Albania)

O

Mars-Tetor 2018

Studimi, percaktimi, markimi dhe rikuperimi i 100 km shtigje turistike ne Bashkinë e Pukës. (Qendra Alpe – Yunus Socialbusiness)

Tetor-Nentor 2018

Identifikimi, studimi dhe markimi i shtegut Blini-Guri i Lekës – Pikpjekja e Stupes me Lumin e Shalës (Qendra Alpe – Organikshop dhe Blini Park) 

Tetor-Dhjetor 2018

Studimi: Turizëm të Qendrueshëm apo Agroturizëm në Alpet Shqiptare. (Qendra Alpe – Instituti i Kerkimeve Rurale)

Janar-Qershor 2019

Projekti “Burrat dhe integrimi i tyre ne vendlindje. (Qendra Alpe – Mary Ward Loreto Albania)  

Mars-Tetor 2019

Trajnimi i sipermarresve te rinj “HAPIDE”. (Qendra Alpe – Yunus Socialbusiness)

Gusht 2019

Eksplorimi dhe percaktimi i atraksioneve turistike, të Kunorës së Geghysenit, Qafë Kolçit-Meqinë. (Qendra Alpe-QEK)      

Tetor 2019

Eksplorimi dhe percaktimi i atraksioneve turistike në destinacionin Vranë – Theth 25 km. Qendra Alpe – My Albania.

Shkurt 2020

Eksplorimi dhe percaktimi i shtegut, pikave per markim dhe vendeve per nderhyrje per permiresim shtegu Blini i Gurit të Lekës – Komlem – Bregu i Liqenit.